Voeten op de grond! – Wat is gronden?

Door admin

Willeke beschrijft voor jou wat haar werk inhoudt en welke bijzondere cliënten zij tegenkomt in haar dagelijkse bezigheden.

Wat is gronden?

Je bent gegrond als je stevig met beiden voeten stevig op de grond staat, in het hier en nu. Het tegenovergestelde van zweverig, dromerig, paniekerig, gepreoccupeerd.

Als kind dagdroomde ik al graag en veel. Als hobby, maar ook als vlucht uit de dagelijkse realiteit.  Dromerig als ik was, miste ik als kind vaak belangrijke informatie uit mijn omgeving.

Als volwassene kon ik geen boeiende presentatie geven aan een groep mensen. Ik heb het vaak gedaan en ik was zo bang. Dit resulteerde bij mij in een hoge stem, oppervlakkige adem en een teruggetrokken houding.
Met als gevolg dat ik een slaapverwekkende, vlakke presentatie gaf,  zonder structuur. Die niemand kon of wilde volgen. Ik snapte er niets van. Waarom lukte het niet? Waarom begon iedereen te gapen als ik spreek? In een 1 op 1 situatie had ik dat niet. Pas tijdens mijn studie voor coaching en therapie realiseerde ik hoe dat kwam: ik was simpelweg niet gegrond.

Ben jij een zogenaamde dromer, of verstrooide professor? Of gewoon liever met je gedachten ergens anders dan hier?

Of sta je met je voeten stevig op de grond? Wanneer is daar eigenlijk sprake van?

Heb je vaak last van één of meer van de volgende symptomen, dan heb je een dikke kans dat je niet met je voeten op de grond staat:

 • Koud van binnen, zgn. ‘innerlijk beven’;
 • Krampende, koude voeten;
 • Verstrooid, dromerig, hoofd in de wolken;
 • Wiebelig, gemakkelijk uit evenwicht (zowel lichamelijk als mentaal);
 • Uit contact met je lichaam(-sgevoel);
 • Distantiërend taalgebruik (bijv. steeds ‘je’ zeggen als je ‘ik’ bedoelt);
 • Afwezig zijn, niet luisteren;
 • Zweverig, duizelig. Licht in hoofd;
 • Bang, paniekerig, onveilig voelen;
 • Piekeren;
 • Veel nadenken, alles rationaliseren en je gevoel negeren;
 • Schaarstegericht (er is altijd te weinig),
 • Over- of ondergewicht;
 • Oppervlakkige ademhaling.

Waarom zou ik gronden?

Een andere uitdrukking voor met je voeten op de grond staan is: geaard zijn of gegrond zijn. De meeste mensen zijn wel eens niet geaard en hebben dan enkele van bovenstaande symptomen. Wanneer dit langer aanhoudt, zal je misschien afvragen waarom je geen overwicht hebt, mensen lijken niet naar je te luisteren. Niets lijkt te lukken en je hebt moeite dingen af te maken. Je leeft vanuit een angst uit het verleden of angst/zorgen voor de toekomst. Wellicht krijg je het verwijt passief te zijn of heb je zelf het idee wat langs de zijlijn van het leven te leven. Je bent moe.

Wanneer je goed gegrond bent, luister je naar je lichaamsgevoel, voel je je veilig en geborgen, ben je actief en heb je vertrouwen in het leven. Je bent in het hier en nu. Je komt dan letterlijk op aarde, tot het leven.

Geaard zijn is een voorwaarde om belemmerende energie weg te kunnen laten stromen. Een voorbeeld van hoe goed je lichaam stroom/energie kan geleiden is schrikdraad; als je dit vastpakt, gaat de energie via jouw lichaam en jouw voeten de aarde in en dat voel je!
Alles bestaat uit energie…jijzelf, en ook je gedachten, woorden en emoties. Je vreugde, en ook je boosheid, zenuwen, angst en/of verdriet zijn vormen van energie. Meestal kan je de sfeer of bui voelen bij iemand of in een kamer waar je binnenkomt; energiek, rustig, ontspannen of juist broeierig, gespannen, zenuwachtig. Ben je je hiervan niet bewust en niet gegrond, dan kan je deze energie overnemen en kan je deze niet gemakkelijk kwijt. Je kan dit merken aan je plots veranderde bui of opgetreden vermoeidheid.

Met een goede gronding houd je je energie binnen en buiten jezelf (in je energieveld) beter schoon en ontstaat er ruimte om de levensenergie toe te laten. Zo kan je ook letterlijk gaan leven in plaats van overleven. Energiek en opgeladen. Daarom is een goede gronding lekker en belangrijk.

Hoe kan ik gronden?

In een volgend artikel geef ik tips over hoe je kan gronden.

Ook interessant voor jou:

Donkere was – Darkness Retreat

Donkere was – Darkness Retreat

Simply Bee. Die naam draagt mijn onderneming niet per toeval. Het is mijn levensles. Om hier simpelweg te zijn. In een...

Oud en Nieuw Meditatie

Oud en Nieuw Meditatie

Meditatie Oud en Nieuw Een gelopen pad afsluiten... Bijvoorbeeld als je een jaar ouder wordt, na een intense periode...