Overvloed door dankbaarheid – Hoe breng ik dat in de praktijk?

Door admin

Willeke beschrijft voor jou wat haar werk inhoudt en welke bijzondere cliënten zij tegenkomt in haar dagelijkse bezigheden.

Praktische oefeningen in overvloed

In mijn artikel “Open je hart voor overvloed” leg ik uit dat de sleutel naar geluk en overvloed, dankbaarheid is.

Dankbaarheid zingt vanuit het hart dat gelukkig en tevreden is.

Dus tel je zegeningen. Het is zo simpel, bijna belachelijk.
Het kan heel simpel en het hoeft niet lang te duren. 5 minuten per dag is al een begin.

Het kan je leven veranderen.

Dit wil niet zeggen dat als je maar dankbaar bent, dat je niets meer hoeft te doen. Dromen zijn er om ze hier te leven. Maar als je al die overvloed niet kunt toelaten, heb je ook niets aan je mooie plannen.

Hieronder volgen twee oefeningen in dankbaarheid.

 1. Leer de positieve dingen herkennen in het dagelijks leven:
  A. Leukste/ stomste
  B. Maak een lijst met zegeningen (bron: www.opencircles.nl)
 2. Oefen het gevoel van dankbaarheid
  (vrij vertaald uit het engels, bron: – www.tomkenyon.com)
  A. Basistechniek
  B. Geavanceerde techniek

1. Leer de positieve dingen herkennen in het dagelijks leven:

1a. Leukste/stomste
Oefen je dankbaarheid door iedere dag stil te staan bij hetgeen je dankbaar voor bent. Dit hoeft niet zo moeilijk; bespreek thuis tijdens het eten bijvoorbeeld wat het leukste vandaag was. En het stomste. Bijkomend voordeel: een boeiend tafelgesprek met je geliefden.

Je kunt het ook alleen doen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Bijkomend voordeel is dat je gemakkelijker in slaap valt en je minder hoeft te verwerken tijdens je slaap, zodat je uitgeruster opstaat. Wanneer je het doet in de ochtend, zet je de toon voor de dag.
Zelf maak ik elke ochtend een lijst met tien dingen waar ik dankbaar voor ben. Met daarnaast de reden. Dit zorgt voor extra verdieping en maakt mijn hart zacht en open. Tien is veel. Als ik er drie doe, dan bestaat het gevaar dat ik het afraffel. Tien is veel, dan wordt het meer een aandachtsoefening en het past ook bij overvloed.

Op den duur lukt het je niet meer de stomme dingen als zodanig bestempelen; ook daar kan je dan dankbaar voor zijn en zie je de les of de diepere betekenis ervan.

1b. Deel een lijst met zegeningen

Deel een lijst met de dingen waar je dankbaar voor bent, als je kunt. Je kunt de vreugde verhogen door deze naar je vrienden te mailen en ze te vragen de lijst aan te vullen met hun eigen zegeningen. Dan creëer je met je naasten een enorme lijst met dingen waarvoor je dankbaar kunt zijn. Hieronder als voorbeeld mijn eigen lijst.

Op een dag kwam ik op de site van www.opencircles.nl terecht en werd mij gevraagd waar ik allemaal dankbaar voor ben. Ik besefte dat er veel is waar ik dankbaar voor ben en ik maakte mijn lijst. En geloof me, het lukt me niet lang boos, verdrietig of bang te zijn als ik mijn eigen lijst teruglees. Ik won er op de site een cursus ter waarde van 2500 euro mee! De overvloed was er sneller dan ik had durven hopen.

Deze lijst had ik. Ik ben dankbaar voor:

 • De aarde – haar onmetelijke schoonheid en haar onvoorwaardelijke liefde voor alles wat op haar leeft. Zomaar, terwijl ik haar al die jaren niet echt zag en voelde, stort ze onophoudelijk haar overvloed over mij uit.
 • Marcel, vanuit mijn hart en ziel, voor onze verbinding die steeds dieper wordt.
 • Puck en Cato – mijn wijze spiegels en grote leraren. Wie anders kan mij leren dankbaar te zijn, onvoorwaardelijk lief te hebben, te spelen en de kracht van het nu te ervaren.
 • De zon die schijnt en mij verwarmt. Hij schijnt vandaag recht in mijn hart
 • De grond onder mijn voeten
 • De mango die ik zo ga opeten
 • De lessen en de mensen die mij toevallen en spiegelen, waardoor ik me verder kan ontwikkelen.
 • Mijn talenten en kwaliteiten, zij zijn de wind onder mijn vleugels.
 • Mijn lichaam – die mij vertelt wat lekker en gezond voor mij is, zodat ik me vrij kan bewegen.
 • Mijn klanten en cliënten – zij stellen mij in staat mijn droom te leven.
 • Mijn zielsverwanten en bloedverwanten- die mij accepteren zoals ik ben en mij inspireren verder te groeien.
 • Mijn ouders en schoonmoeder – die altijd voor mij klaarstaan.
 • Mijn leraren – voor het ontsluieren van de waarheid.
 • De elementen waar alles uit bestaat en de liefde die alles bindt.
 • Het feit dat ik juist nu op aarde ben en mag meewerken aan de grote omslag
 • Ons. Eeuwige wezens, uniek en tegelijk één.
 • Jou,  Dat je de tijd neemt om dit te lezen.

 2. Oefen het gevoel van dankbaarheid

2 a De basis techniek

Directe toegang tot gevoel
Als jij een persoon bent die gemakkelijk toegang heeft tot je gevoel, dan kan je het volgende doen.

Het concept bestaat uit het betreden van een gevoel van waardering of dankbaarheid,  gewoonweg door bewust voor deze ervaring te kiezen. Je roept dit gevoel op, zonder ook maar te hoeven denken aan iets waar je dankbaar voor bent in je leven. En terwijl je dit doet, voel je de kwaliteit van je gevoel veranderen naar het positieve gevoel van dankbaarheid. Hiermee creëer je een positieve aantrekkingskracht. Het heeft een positief effect op je bui, je denken, je gedrag en je energieveld. Het helpt bij elke vorm van stress.

Je kunt dit gevoel meerdere keren per dag oefenen, totdat je er op elk gewenst moment naar toe kunt ‘zappen’. Zorg dat je er een meester in wordt. Het is een vaardigheid die je jezelf kunt aanleren. En zoals voor alle vaardigheden geldt: je bereikt meesterschap door oefening. Je zult de neuro-circuits in je brein moeten opbouwen, voordat je kunt rekenen op de juiste respons op het moment dat je deze het meest nodig hebt. Zoals op moeilijke momenten,  wanneer je geïrriteerd, ongeduldig of boos bent. Voel dan wat er met je gebeurt als je het gevoel van dankbaarheid toelaat.

 Geen directe toegang tot gevoel
Als je geen directe toegang tot je gevoel hebt, kan je het via je herinnering doen. Meestal kan je contact maken met het gevoel dat bij een bepaalde herinnering hoort.

Stap 1
Je begint met je een situatie voor te stellen waarin je dankbaarheid voelde. Maakt niet uit wat de reden hiervan was. Het kan iets groots of kleins geweest zijn. Het maakt niet uit, zo lang je maar een bepaalde mate van waardering of dankbaarheid voelde.

Stap 2
Zet jezelf helemaal in die situatie, alsof je er weer fysiek in aanwezig bent. Herinner je de details van je omgeving; zie, hoor, voel hoe je lichaam reageert. Door helemaal hierop af te stemmen, kan je het gevoel weer terughalen.

Stap 3
Laat vervolgens de herinnering los en behoud het gevoel.

Rust voor een moment in dit gevoel, zodat je het beter kunt herkennen. Uiteindelijk zal je dit gevoel kunnen oproepen zonder je eerst een situatie te herinneren.

Stap 4
Vanaf dat moment kan je dit gevoel diverse keren per dag oproepen. Zoals hierboven gezegd: oefening baart kunst.

Geen ervaring met dankbaarheid
Bij sommigen zullen beide technieken niet werken. Dit kan liggen aan het gebrek aan herinneringen aan dankbaarheid. Je kent geen gevoel van dankbaarheid. Je brein heeft dan  geen neuraal netwerk gecreëerd die het mogelijk maakt om dit gevoel op te roepen. Als je dit hebt, kan je een nieuw neuraal netwerk creëren die het mogelijk maakt om dankbaarheid te voelen, zelfs als je het nog nooit eerder ervaren hebt.
Je doet dit door gebruik te maken van je fantasie. Hoe gek het ook klinkt, in bepaalde situaties maakt je lichaam en geest geen onderscheid tussen werkelijkheid en fictie.

Wanneer jij een helende fantasie creëert, heeft dit een sterk helende reactie op je lichaam, ook wanneer de bron van deze helende reactie je voorstellingsvermogen is.

Stap 1
Denk aan iets wat je graag wilt. Datgene kan dankbaarheid of waardering oproepen. Het maakt niet uit wat het is. Iets groots, of iets simpels. Het hoeft alleen iets te zijn wat je echt graag wilt hebben of ervaren.

Stap 2
Dan bouw je deze fantasie uit door je voor te stellen dat je je in de situatie bevindt waarin je datgene daadwerkelijk ontvangt wat je zojuist verzonnen hebt. Zet jezelf helemaal in deze situatie, alsof het daadwerkelijk gebeurt. Zie details, hoor geluiden, ruik de geuren en voel je lichaam. Terwijl je al je zintuigen inzet, zal de fantasie steeds duidelijker en echter worden.

Volg dan stap 3 en 4 zoals hierboven beschreven.

Het lukt (vooralsnog) niet
Sommigen onder ons krijgen eerst andere, bijkomende gevoelens als ze fantaseren over dingen waar ze dankbaar voor zouden zijn. Bijvoorbeeld gevoelens als verdriet, spijt of boosheid dat je nooit eerder iets had waar je waardering of dankbaarheid voor kon voelen.

Als dit gebeurt, laat dan eerst deze gevoelens toe. Het is niet de bedoeling authentieke gevoelens te bedekken of onder het kleed te vegen. Het is juist de bedoeling om een nieuw gevoel te leren kennen waarmee je kunt werken.

Wanneer je de bijkomende gevoelens werkelijk toelaat, zullen ze uiteindelijk vervagen. Probeer de fantasie dan opnieuw. Het kan zijn dat er steeds weer andere gevoelens het gevoel van dankbaarheid wegdrukken. Laat ze toe, en houd vol. Je bent het waard.

Bijkomend voordeel
Er is nog een bijkomend, vaak onverwacht, voordeel bij deze oefening. Als je steeds weer het gevoel van dankbaarheid weet op te roepen, creëer je positieve aantrekkingskracht.

Geleidelijk zal je situaties, mensen en kansen gaan aantrekken die aanleiding geven om nog meer dankbaarheid en waardering te voelen.

2 b Geavanceerde techniek

De geavanceerde techniek kan de werkwijze van je brein en je perceptie van materie op grondige wijze veranderen. Dit is belangrijk om te beseffen, zodat je weet waaraan je begint.

Deze techniek verandert je innerlijke perceptie op zodanige wijze dat je zowel de onbelichaamde, niet plaats gebonden (transcendente) als belichaamde, plaatsgebonden aspecten van jouw zijn ervaart. Bovendien slaat het een brug tussen dat  gedeelte van jou dat belichaamd is en datgene dat onbelichaamd is. Deze brug zorgt ervoor dat er krachtige energie kan gaan stromen tussen deze twee.

Deze oefening is niet aan te raden voor als je materie en geest strikt gescheiden wilt houden, of als je denkt dat de geest los staat van je lichaam. Wanneer je daar niet in geïnteresseerd bent, zal deze techniek je waarschijnlijk niet of minder aanspreken.

Stap 1
Gebruik de basistechniek om een staat van dankbaarheid te ervaren

Stap 2
Ga met je aandacht naar je fysieke hart, terwijl je in een staat van dankbaarheid bent. Als je hier lang genoeg bent, zal er spontaan een gezegend of extatisch gevoel optreden. In deze staat van zijn laat je je gewaar worden van de leegte of ruimte tussen de atomen aan de binnenkant je lichaam en de ruimte van de atomen om je lichaam. Dit gevoel kan je niet ervaren via je fysieke waarneming; hier is je zenuwstelsel niet op gebouwd. Het plaatsongebonden deel van je bewustzijn kan dat wel, omdat deze niet beperkt wordt door de fysieke werkelijkheid.

Dit tegelijkertijd waarnemen van de volheid van dit gevoel en de leegte in en rond je lichaam zorgt voor een grondige verschuiving in je innerlijke waarneming. Het is een soort bevrijding, omdat je op directe wijze de oneindigheid en plaatsongebondenheid van je eigen bewustzijn ervaart. In deze staat vervagen alle grenzen en is alles één.

Je betreedt een staat van grenzeloosheid en eenheidsbewustzijn .

Als je zo ver komt, geniet er dan van, voordat je de volgende stap neemt. Het is een staat van zijn die heel voedend en rustgevend kan zijn voor lichaam en geest.

Stap 3
De volgende stap is om met je intentie dankbaarheid of waardering te sturen naar zowel de ruimte in de atomen van je lichaam, als naar de materie die je lichaam vormt. Besef hierbij dat de wetenschap reeds heeft aangetoond dat alle atomen, inclusief de atomen van je lichaam, voor  99% uit ruimte bestaan.

Dit kan een vreemde gewaarwording zijn, omdat je tegelijkertijd bewust bent van je grenzeloosheid en de begrenzing van je lichaam. Na verloop van tijd zal je in deze staat van zijn, golven van energie door je lichaamsruimte voelen binnenstromen. Wanneer je zit, kan het zijn dat je lichaam spontaan circulaire wiegende bewegingen gaat maken. Bij yogis heten deze bewegingen Kriyas. Het is een teken dat subtiele energie door je lichaam beweegt.

Deze fase kan krachtige energie opwekken.

Volgens degenen die deze techniek hebben doorgegeven, genereert deze fase een stroom van subtiele energie van de interdimensionale lichaamsruimte naar de KA (dit is je energetisch lichaam) en van daaruit komt het in je lichaamscellen via de mytochondriën en uiteindelijk in je DNA.

Als je hierin geoefend bent, kunnen er spontaan inzichten optreden met betrekking tot innerlijke en spirituele processen.

Stap 4
Kies ervoor weer volledig terug te komen in het hier en nu, focus je weer op je omgeving en zorg dat je geaard bent. Voor aardingsoefeningen zie artikel  “voeten op de grond! Hoe kan ik gronden?”.

Ook interessant voor jou:

Donkere was – Darkness Retreat

Donkere was – Darkness Retreat

Simply Bee. Die naam draagt mijn onderneming niet per toeval. Het is mijn levensles. Om hier simpelweg te zijn. In een...

Oud en Nieuw Meditatie

Oud en Nieuw Meditatie

Meditatie Oud en Nieuw Een gelopen pad afsluiten... Bijvoorbeeld als je een jaar ouder wordt, na een intense periode...