Gronden via het element aarde

Door admin

Willeke beschrijft voor jou wat haar werk inhoudt en welke bijzondere cliënten zij tegenkomt in haar dagelijkse bezigheden.

www.wolfpackwithme.deviantart.com “buried”en www.welke.nl

Oefeningen om te gronden aan het strand via het element aarde:
1. Ingraven
2. Lopen over schelpen

1. Ingraven

Dit heb je vast als kind gedaan…

 • Voordat je begint:
  Word je bewust van je lichaam en je geest. Sta je stevig? Zit je met je hoofd hier of ergens anders? Is er (on)rust in je hoofd of lichaam? Ben je blij, boos, verdrietig of bang (of een afgeleide hiervan)?
 • Graaf jezelf dan goed in of laat jezelf ingraven door iemand anders. Met je hoofd boven het zand en het gewicht van het zand op je lichaam. Op zo’n manier dat je moeite moet doen om eruit te komen. Zorg dat er iemand in de buurt is die je kan helpen eruit te komen of achteraf op te vangen als je dat nodig acht. Neem je voor om minstens een kwartier zo te zitten.
 • Ga met je aandacht naar binnen. Voel je lichaam. Voel waar het prettig voelt in je lichaam en voel ook waar het niet prettig voelt of waar het pijn doet. Voel waar het zand je raakt en omhult. Zijn er emoties? Voel je bijvoorbeeld ongeduld, angst, benauwdheid of iets anders? Dat is wat er is op dit moment. Laat dit er zijn. Blijf zitten en verwelkom ieder gevoel en emotie. Je bent veilig. Laat je dragen door de aarde.
 • Één met de aarde. Voel het gewicht van het zand en hoe je helemaal omhuld wordt door het zand. Hoe zou het zijn als je helemaal één was met de aarde? Stel je dat eens voor: dat je helemaal opgaat in de aarde. Alle stress en zorgen gaan uit je lichaam en worden ook één met de aarde.
  De aarde neemt deze belemmerende energie op en transformeert het naar voedende energie. Zie ook een tip voor gevorderden, hieronder.
 • Vervolgens voel je je eigen lichaam weer in de aarde rusten. Voel het zand om je lijf heen. Voel hoe zwaar je bent. Stel je voor dat je een enorme knuffel krijgt van de aarde. Een liefdevolle, stevige knuffel.
  Met je voorstellingsvermogen zorg je dat je hele lichaam gevuld wordt met voedende aarde energie. Je hoeft hier niet je best voor te doen; je intentie is voldoende. Laat het van alle kanten binnen stromen. Neem hierbij je zintuigen waar. Heeft deze energie een kleur, geur, geluid, gevoel? Ga door tot het voor je gevoel klaar is. Dank de aarde.
 • Nu is het tijd om los te gaan! Breek vrij uit de aarde. Voel je kracht, terwijl je je losmaakt . Maak er gerust geluid bij. Voel hoe het is om je vrij te maken.
  Ga rechtop staan.
 • Ga nog een keer bewust naar je lichaam en je geest. Is er iets veranderd? Zoja, wat?

Tip voor gevorderden:
De aarde heeft haar eigen hartslag, de zogenaamde Schumann frequentie (http://www.niburu.nl/hartslag-van-de-aarde-van-cruciaal-belang-voor-onze-gezondheid).
Met oefening kan je je hierop afstemmen. Ga met je aandacht diep de aarde in, met de intentie haar hartslag te ervaren. Wees je bewust van je lichaam en rust. Wacht tot je je bewust wordt van de hartslag van de aarde. Stem je eigen hartslag af deze frequentie. Ervaar wat het met je doet.

gronden strand aarde schelpen

2. Lopen over schelpen

Dit is een heel korte grondingsoefening en soms behoorlijk uitdagend, aangezien het pijnlijk kan zijn.

 • Voordat je begint:
  Word je bewust van je lichaam en je geest. Sta je stevig? Ben je in het hier en nu of ergens anders? Is er (on)rust in je hoofd of lichaam? Voel je je blij, boos, verdrietig of bang (of een afgeleide hiervan)?
 • Bij eb ligt er vaak een rand van schelpen langs het strand.
  Wanneer je hierover loopt, word je je heel bewust van je voetzolen. Loop er eens heel bewust overheen, wikkel je voeten helemaal af en voel het prikken van de schelpen onder je voetzolen. Langzaam en bewust. Stop niet na drie stappen. Daag jezelf uit door wat langer door te lopen. Het is niet de bedoeling om je voeten kapot te maken; je voelt zelf of het mentale weerstand is. Pijn is acceptabel, iets kapot maken is niet nodig.
 • Tip: loop ook eens over de schelpen, terwijl je met je gedachten ergens anders bent. Bijvoorbeeld bij wat je straks gaat doen of wat je gisteren gedaan hebt. Is er een verschil?
 • Loop weer naar een stuk waar geen schelpen liggen.
 • Ga nog een keer bewust naar je lichaam en je geest. Is er iets veranderd? Zoja, wat?

Ook interessant voor jou: