Leef je droom: vision board maken

Door admin

Willeke beschrijft voor jou wat haar werk inhoudt en welke bijzondere cliënten zij tegenkomt in haar dagelijkse bezigheden.

VisionboardJe eigen schatkaart of schatkist

Heb jij wel eens een schatkaart gemaakt? Nee? Heb je doelen in je leven die je graag wilt bereiken? Dan is het nu tijd om een schatkaart of schatkist te maken!
Een schatkaart (ook wel bekend als schatkaart/kist, mood board, dream board) is een soort poster met allemaal foto’s een plaatjes van dingen die je graag wilt bereiken. Het is een visuele weergave van al je dromen en wensen.

Je kunt hiervoor ook een (sigaren)kistje gebruiken. Dan heb je een schatkist. Het leuke daarvan is, dat je er iets in kunt stoppen.

De kracht van visualisatie

Doordat je zo visueel neerzet wat je wilt bereiken, is je doel veel makkelijker te bereiken. Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. Als je maar vaak genoeg je wensen ziet, ga je er naar leven. Ze blijven als het ware in je hoofd spoken. Ik wilde vorig jaar bijvoorbeeld meer de controle over dingen loslaten (go with the flow) en doordat ik dat op mijn schatkaart heb gezet, werd ik daar regelmatig aan herinnerd. En waar je aandacht aan geeft, groeit!

Resultaat: tot nu toe is 80-100% van mijn wensen uitgekomen.

Hoe doe je het?

Hoe maak je een nou een schatkaart of schatkist? Het is eigenlijk heel simpel:
Verzamel een hele stapel plaatjes uit tijdschriften of van internet die je inspireren. Je kunt ook je eigen foto’s gebruiken. Zoek naar dingen die je heel mooi vind, die je graag zou willen hebben of dingen die je belangrijk vind. Dit kan echt alles zijn wat je maar wilt, gezond eten, rust in je hoofd, genieten, vakantie, de lotto winnen en het droomlichaam dat je altijd al wilde hebben. Zoek gewoon plaatjes en teksten die passen bij wat je wilt.
Print of knip ze uit. Nu plak je ze allemaal op een groot vel of je kistje. Je schatkaart/kist is nu klaar, maar het echte werk begint nu pas.

Klaar. En dan?

Zorg dat je je schat op een plaats hangt of staat waar je hem goed ziet, zoals boven je bed of bureau. Kijk vaak naar je schat en stel je voor dat je hebt wat je daar ziet. Stel je voor dat je alles hebt bereikt wat je hebt en stel je voor hoe je je dan voelt. Praat altijd in de tegenwoordige tijd, dus niet ‘ik zal gelukkig worden’ maar ‘ik ben gelukkig’. Op die manier haal je het in het ‘nu’ en anders laat je het in de toekomst. Als je alleen maar in de toekomst blijft kijken, zul je je doel niet bereiken. Je leeft immers in het ‘nu’ en niet in de toekomst.

Tips
Nog een aantal tips voor het maken van je eigen schatkaart/kist:

  • Neem de tijd. Laat je inspireren door wat je ziet in de tijdschriften. Misschien bedenk je ondertussen andere dingen die je wilt bereiken. Dat is allemaal goed, het gaat erom dat je precies op je schatkaart/kist zet wat je wilt bereiken.
  • Probeer zo specifiek mogelijk te zijn in wat je wilt bereiken. Als je een bepaalde auto wilt, plak dan een plaatje van dat merk en type auto op je schatkaart/kist. Wil je op vakantie? Zoek dan plaatjes van de streek en de accommodatie waar je heen wilt.
  • Je kunt meerdere schatkaart/kisten maken met allemaal verschillende thema’s. Zo kun je bijvoorbeeld een schatkaart/kist maken die gericht is op bijvoorbeeld je persoonlijke levensdoel, je liefdesleven of wensen op het gebied van ervaringen (vakantie/opleidingen enz.) of materie (auto/huis enz.)
  • Je kunt altijd een nieuwe schatkaart/kist maken als je doelen niet meer van toepassing zijn (je hebt je doelen al bereikt of je wilt iets anders bereiken)
  • Je kunt je ook een foto van je schat maken en als achtergrond op je computer instellen.

 

Tekst: gedeeltelijk van http://hetregentgeluk.blogspot.nl/2011/05/maak-je-eigen-vision-board.html

Foto’s: Google

Ook interessant voor jou: