Gronden via het element vuur

Door admin

Willeke beschrijft voor jou wat haar werk inhoudt en welke bijzondere cliënten zij tegenkomt in haar dagelijkse bezigheden.

http://www.kerkvenster.nl/joomla/images/hart-vuur.jpg,

Bevrijdende geluiden

 • Voordat je begint:
  Deze oefening is vaak doeltreffend als je (nog) niet goed bij je gevoel kan komen. Misschien voel je in eerste instantie weerstand om dit te doen. Wellicht vind je het eng of raar. Wanneer je emoties er mogen zijn, lucht dat op, het werkt grondend en achteraf voel je je meestal heel anders.
  Je gaat er geluid aan geven, zodat het er mag zijn. Wanneer het er mag zijn, hoef jij het niet langer te onderdrukken of vast te houden. Je gaat het voelen, uiten en geven aan het vuur.
  Vuur transformeert.
  Raakt dit je op een of andere manier, ervaar het dan eens en vorm er je mening over.Als je nog nooit lichaamswerk hebt gedaan in combinatie met emoties, doe dit dan met een professional. Ook wanneer je wel ervaring hebt op dit gebied en weet hoe je daar op reageert, kan het erg fijn zijn om een vertrouwd persoon met je mee te nemen, om je te steunen.
  Wanneer je focus nodig hebt of je af laat leiden door langslopende mensen, zoek dan een stuk verlaten strand op. Zo zit eventuele schaamte je ook niet in de weg.
 • Maak met aandacht een vuur van wrakhout dat je op het strand hebt verzameld of van hout dat je meegenomen hebt.
 • Word je bewust van je verdriet, je boosheid, je angst, schaamte, schuld, je zorgen. Of misschien weet je niet precies wat je dwars zit.
  Geeft niet.
 • Haal diep adem en begin geluid te maken. Met iedere ademhaling voer je het geluid op. Laat je aanmoedigen door je partner. Er kunnen allerlei emoties loskomen. Verwelkom alles.
  Geef er geluid aan en neurie, kreun, zing, schreeuw alles het vuur in. Hard of zacht. Vloek en tier gerust, er is geen censuur. Sla gerust op de grond of gooi met zand om jouw geluid kracht bij te zetten. Pak je kans en geef alles. Stop niet te snel en ga niet onnodig lang door. Het gaat om het uiten, niet om het drama. Wanneer je overstuur raakt, adem dan een paar keer diep en rustig door naar je buik.
  Wanneer het genoeg is, blaas je de resten uit naar het vuur. Besef dat het vuur deze energie zal transformeren. Ga weer terug naar je ademhaling. Adem een aantal keer langzaam diep in en uit.
  Dank het vuur.
 • Ga in de zon zitten, of stel je voor dat je in de zon zit. Laat je via je kruin vullen met het licht en de warmte van de zon. Voel hoe de warmte en het licht tot op celniveau van je lichaam doordringt. Het brandt de laatste restjes belemmerende energie weg. Het vult je met levensenergie.
  Doe dit bewust en neem de tijd.
  Laat elke cel van je lichaam zich vullen met deze levensenergie.
 • Stel jezelf voor dat jouw lichaam omringd wordt door een beschermend energieveld, gevuld met licht. Het veld sluit zich onder je voeten.
  Dank de zon.
 • Ga nog een keer bewust naar je lichaam en je geest. Is er iets veranderd? Zoja, wat?

Neem na deze oefening rust en wees zacht voor jezelf. Geef jezelf wat je nodig hebt. Neem de tijd om weer tot jezelf te komen en ga niet meteen de drukte in.

Ook interessant voor jou: